Voor wie?
Neurorevalidatie is een therapie voor mensen met een beschadiging aan het zenuwstelstel. Het gaat om Centraal Neurologische Aandoeningen zoals CVA (herseninfarct/hersenbloeding), MS (Multiple Sclerose), aangeboren of niet-aangeboren hersenafwijkingen.
Wat houdt neurorevalidatie in?
Bij neurorevalidatie wordt geprobeerd om het zelfstandig functioneren van de patiënt te verbeteren of te behouden. Het uiteindelijk doel is de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te krijgen. Om dat doel te behalen is het vaak noodzakelijk om een oefenprogramma te volgen. Door middel van een oefenprogramma (revalidatietraining) zal het gehele zenuwstelsel worden gestimuleerd om beter te gaan functioneren. Bij sommige aandoeningen of ziekte aan het centraal zenuwstelsel zal vooruitgang echter niet mogelijk zijn. Ook dan is fysiotherapie zinvol om er voor te zorgen dat het functioneren minder snel achteruit zal gaan
Wat doet een fysiotherapeut?
De fysiotherapie kan onderanderen een oefenprogramma op maat opstellen. Daarbij zal de therapeut rekening houden met de beperkingen/mogelijkheden en motivatie van de persoon. De hulpvraag van de patiënt staat centraal. Tijdens de therapie zal de fysiotherapeut de mentale kant (motivatie, emotie, wil/behoefte etc) niet uit het oog verliezen.